+(373)69 214 434 / 022 539 602 | E-mail: info@lifedental.md
Aparat dentar fix - tot ce trebuie să știi

Aparat dentar fix - tot ce trebuie să știi

 Tratamentul cu aparat dentar fix are ca scop pentru îmbunătățirea poziției anumitor dinți sau a poziției maxilarului superior și inferior. Aparatele dentare fixe rămân în cavitatea bucală până la sfârșitul tratamentului, de aceea, este deosebit de important să vă păstrați dinții și gura curată în tot acest timp.

Faza activă de tratament (când este purtat aparatul dentar) este urmată de o fază în care utilizați un dispozitiv numit retainer, cu rolul de a împiedica dinții să se deplaseze înapoi în poziția inițială.

 aparat denar fix

Există un grad mai mare de control asupra unui aparat dentar fix și, ca urmare, o rată de progres mai mare și mai eficientă. Brackeții aparatelor dentare fixe pot fi acum colorați alb și foarte discreți, confecționați dintr-un material ceramic alb.

Tratamentul cu aparat dentar fix

Aparatele dentare fixe, tradiționale, sunt adesea mai accesibile și mai convenabile decât orice alt tip de aparate dentare - în special în cazul unei malocluzii severe (mușcătură incorectă). În timpul aplicării aparatului dentar fix, brackeții individuali sunt lipiți de fiecare dinte de pe arc și o sârmă subțire îi conectează. Aparatele dentare fixe funcționează datorită presiunii constante aplicate pe dinți iar acestea trebuie ajustate de un medic specialist ortodont la programările de rutină pentru a continua să exercite o presiune adecvată.

Efectul de tragere sau împingere poate fi crescut prin intermediul unor benzi elastice suplimentare. Elasticele pot ajuta la îndreptarea unui dinte incorect aliniat sau la poziționarea mai în față a maxilarului inferior. Puteți să fixați singuri elasticele între 2 brackeți sau să le îndepărtați.

Avantajele unui aparat dentar fix

Forțele de împingere și tragere ale aparatului dentar fix pot repoziționa eficient dinții în direcții diferite. Acest lucru face posibilă schimbarea poziției pe arcadă a  tuturor dinților.

Aparatele dentare fixe sunt foarte reglabile și, în consecință, este mai ușor să ajustezi aparatul la cerințele dinților. Aparatele dentare fixe pot oferi mișcări mai controlate și precise decât aparatele dentare mobile. Cu cât aparatul ortodontic este mai precis, cu atât rezultatele sunt mai stabile și, prin urmare, dinții sunt mai susceptibili să rămână în noua lor poziție.

Persoanele care au aparat dentar fix, spre deosebire de cele care au aparat dentar mobil, nu trebuie să se îngrijoreze când sau dacă trebuie să își pună aparatul: acesta rămâne fix până la sfârșitul tratamentului. De asemenea, aparatul dentar fix nu poate cădea din gură în timpul somnului sau în timp ce faci sport.

Tipuri de aparate dentare fixe

Există mai multe tipuri de aparate dentare fixe, fiecare cu caracteristicile specifice. În funcție de materialul din care sunt confecționați brackeți specialiștii clinicii Life Dental în ortodonție vă recomandă următoarele aparate dentare fixe:

Aparat dentar metalic - tinde să fie cel mai puțin problematic din punct de vedere structural, dar este și cel mai vizibil

Aparat dentar ceramic - este la fel de eficient ca cel metalic și este mai puțin vizibil, dar are tendința de a se păta dacă nu este îngrijit corect

Aparat dentar safir – dintre aparatele dentare fixe care se montează pe fața dinților, este cel mai puțin vizibil, dar în general costă mai mult și este predispus la deteriorare

Aparat dentar Incognito - este o generație avansată de aparat dentar fix care este montat, discret, pe partea din spate a dinților, nu pe partea din față, precum sunt brackeții convenționali. Acest lucru le permite oamenilor să își continue rutina zilnică fără să se simtă incomod, deoarece aparatul lor dentar este, practic, invizibil din exterior.

Aparat dentar transparent – este apparat dentar invizibil cu ajutorul căruia este posibil să porți aparatul un termen mai scurt și să obții rezultatul dorit. Se poartă 22 ore din 24, este detașabil, transparent.

Viața cu aparat dentar fix

În primele zile după montarea aparatului dentar dinții pot fi sensibili, mai ales când se aplică presiune pe ei. Acest lucru este normal iar durerea se va ameliora în curând, de obicei în 7 zile. Analgezicele simple, precum Ibuprofenul, vă pot ajuta în acest sens.

Aparul dentar poate irita initial țesuturile moi (buzele și obrajii) și poate provoca mici răni care nu durează mai mult de 2 săptămâni. Dușurile bucale cu apă caldă sărată pot să contribuie la ușurarea oricărui disconfort și puteți folosi ceară sau silicon pe brackeți pentru a vă ajuta să amortizați iritarea cavității bucale. În cele din urmă, gura se va obișnui cu aparatul dentar.

Cel mai important este să vă păstrați perfect curați dinții, gingiile și aparatul dentar fix, cu ajutorul unei perii de dinți și a unei paste de dinți cu fluor. Ar trebui să vă spălați pe dinți de 2-3 ori pe zi și cel puțin 3 minute de fiecare dată. Dinții și gingiile vor fi deteriorate dacă nu le mentineți curate și tratamentul dvs. poate fi oprit din timp, dacă nu veți menține un nivel excelent al igienei orale.

Vi se va arăta cum să vă spălați dinții în mod corespunzător de către ortodont sau asistent - este important să vă amintiți să vă periați bine de-a lungul suprafețelor exterioare ale dinților cu o periuță de dinți obișnuită, precum și în interiorul brackeților cu periuțele interdentare. Nu uitați să folosiți zilnic o apă de gură cu fluor.

Nu uitați că decalcificările dentare pot apărea dacă sunt consumate alimente sau băuturi care conțin zahăr excesiv și / sau acid. Aceste pete ale dinților pot apărea, de asemenea, dacă nu vă spălați dinții frecvent și corect.

Aparatul dentar fix trebuie tratat cu grijă - evitați alimentele tari sau lipicioase, de ex. caramele, bomboane, popcorn sau gumă de mestecat. Alimentele ca acestea provoacă ruperea brackeților  iar aceasta înseamnă vizite suplimentare, ceea ce vă va prelungi timpul de tratament. Mâncarea ca merele, pâinea și pizza crocantă trebuie tăiate înainte de a le mânca sau chiar evita complet.

Trebuie să reveniți la clinică în mod regulat pentru ca medicul specialist ortodont să vă ajusteze aparatul dentar fix. De asemenea, trebuie să continuați să vizitați propriul dumneavoastră stomatolog pentru efectuarea de controale periodice pe toată durata tratamentului.

Faza de retenție

Odată ce alinierea este corectată, începe faza de retenție a tratamentului. Aceasta implică purtarea retainerului pentru a menține dinții în noua lor poziție. Fără faza de retenție, dinții vor migra în poziția lor inițială. Spre deosebire de aparatul dentar fix, retainerul nu impinge sau trage dinții într-o direcție diferită: doar îi ține în loc.

Retainerele fixe sunt, de obicei, fire care sunt fixate de partea din spate a dinților și rămân în gură câțiva ani. Unele tipuri mențin dinții frontali în loc, în timp ce altele sunt montate și pe dinții din spate. Retainerele mobile (gutiere) arată ca niște aparate dentare mobile și sunt purtate noaptea.

Cel mai bine este să discutați cu ortodontul dvs. despre ce tip de retainer este cel mai potrivit pentru dvs. și pentru cât timp ar trebui să îl utilizați. 

Vizita la ortodont

Ar putea fi dificil să încercați să decideți ce opțiune de îndreptare a dinților este cea mai potrivită pentru dvs. La prima vizită la ortodont veți afla informații valoroase despre aparatele dentare, vom evalua cu atenție poziția dinților dvs. și relația dintre aceștia, precum și tipul de mușcătură pe care o are cavitatea dvs bucală. Veți face și radiografii și impresii pentru a decide cu privire la cel mai bun curs de tratament pentru dumneavoastră.

În clinica stomatologică Life Dental acordăm mult timp pentru a explica fiecare tip de tratament și a răspunde întrebărilor pe care le-ați putea avea cu privire la aparatele dentare fixe și retainere. În cele din urmă, obiectivul nostru este de a ne asigura că tratamentul de îndreptare a dinților dvs. oferă cele mai bune rezultate posibile.

PROGRAMEAZĂ-TE PENTRU O CONSULTAȚIE GRATUITĂ!

Vrei să te asiguri că ești bine sau simți că ai probleme dentare? Vino la prima ta vizită la life Dental.

 

PROGRAMARE

Pentru a efectua o programare, completați cererea de mai jos sau apelați numărul indicat pe site.

sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Materialele de pe această pagină au caracter informativ și sunt destinate scopurilor educaționale.

Vizitatorii site-urilor web nu trebuie să le utilizeze ca recomandări medicale. Determinarea diagnosticului și alegerea metodelor de tratament rămâne prerogativa exclusivă a medicului dumneavoastră!

«Life Dental Clinic» nu este responsabil pentru posibilele consecințe negative care apar din utilizarea informațiilor postate pe lifedental.md

LĂSAȚI O RECENZIE